Ga naar de ketelkiezer!

Helpt u met het kiezen van een nieuwe ketel

Verwarmen met Warmtepomp

De meeste huizen in Nederland worden verwarmd met aardgas. Nieuwbouwwijken worden echter steeds vaker aangelegd zonder aansluiting op het gasnet. Verwarmen gebeurt dan met stadsverwarming of met nieuwe, energiezuinige technieken zoals een warmtepomp in combinatie met een Lage Temperatuur Verwarming (LTV). Een warmtepomp met LTV verbruikt in vergelijking met een gasgestookte HR-ketel zo'n 25 % minder energie.

De warmtepomp maakt gebruik van warmtebronnen die in eerste instantie niet direct bruikbaar zijn, zoals buitenlucht, oppervlaktewater, grondwater en ventilatielucht. De warmte in deze bronnen is in principe onbeperkt en is kosteloos beschikbaar. Warmtepompen worden al langer gebruikt in koelkasten en airconditioning, maar zijn nu ook op de markt als warmtebron voor ruimteverwarming en/of tapwater. In de zomer kan een warmtepomp gebruikt worden om het huis te koelen. Een elektrische warmtepomp is zeer betrouwbaar, gaat bijna twee keer zo lang mee als een cv-ketel (25 tot 30 jaar) en heeft veel minder onderhoud nodig. Vanwege de hoge investeringskosten is een warmtepomp voor verwarming in de individuele woningbouw nog niet altijd rendabel. Bij collectieve toepassingen wordt de hogere investering al wel terugverdient door het lage energieverbruik en de lage onderhoudskosten

Warmwatervoorziening

Een warmtepompboiler haalt met een kleine warmtepomp warmte uit afgevoerde ventilatielucht en verwarmt hiermee tapwater. U hebt hiervoor wel een mechanisch ventilatiesysteem nodig. Het is ook mogelijk de buitenlucht als bron te gebruiken. Als het tapwater in de warmtepompboiler uitsluitend op basis van de warmte uit de ventilatielucht niet warm genoeg wordt (minimaal 60 graden Celsius), dan zorgt een elektrisch element ervoor dat de gewenste temperatuur wel bereikt wordt. Het is niet mogelijk om met een warmtepompboiler de woning te verwarmen.Een warmtepompboiler kost in aanschaf € 500,- tot € 1500,- per woning extra in vergelijking met een gewone boiler.

Het milieu

Een warmtepompsysteem met een COP van 3 tot 5 stoot 10 tot 50% minder CO2 uit dan een verwarmingssysteem met een HR-ketel. Dankzij deze vermindering van de CO2-uitstoot levert de warmtepomp een bijdrage aan de vermindering van het broeikasprobleem.

Comfort

Warmtepompen zijn geschikt om constante hoeveelheden warmte over een lange tijdsperiode te leveren waarmee het verwarmingssysteem wordt verwarmd. Het systeem zorgt dag en nacht voor een gelijkmatige warmte in de gehele woning. Warmtepompen zijn minder geschikt om snel de temperatuur in huis te verhogen. Bij sommige systemen wordt dit opgevangen door een extra verwarmingsmogelijkheid te installeren op gas of elektriciteit.

Verwarmen en Koelen met hetzelfde systeem

Een klimaatsysteem op basis van een warmtepomp in combinatie met LTV zorgt in de winter voor warmte, en kan in de zomer de woning koelen. Voor koeling wordt het relatief koude grondwater door het systeem van de vloerverwarming gepompt. Er is alleen een beetje elektriciteit nodig voor het rondpompen van het water. Daarmee is een warmtepompsysteem veruit de zuinigste vorm van koeling. In moderne woningen wordt koeling steeds belangrijker. Door de woningen goede isolatie kan op zomerse dagen de binnentemperatuur gemakkelijk oplopen tot boven de 25 graden. Een goede zonwering is dan niet voldoende. Steeds vaker blijkt dat in de moderne nieuwbouwwoning mechanische koeling nodig is om de woning aangenaam te kunnen houden. Een klimaatsysteem op basis van een warmtepomp kan gemakkelijk en goedkoop in koelte voorzien. Zo kan met minimale energielasten en een minimale CO2-uitstoot het comfort in de woning aanzienlijk worden verhoogd.

terug naar warmtepompen

Copyright tabakbv.nl - Privacy Policy - Alle rechten voorbehouden - Realisatie door Skytz Webdesign